• På tal om uttal

  Förstår folk vad du säger? Förstår alla? Förstår de alltid?

  Händer det att man inte uppfattat, eller missuppfattat vad du sagt? Kanske man trodde att du ville rusta när du faktiskt menade att du ville rösta. Missförstånd i onödan! Då är det dags att använda de här ramsorna och jämföra hur du uttalar orden i dem.

  Man kanske säger att du mumlar eller muttrar? Då är det dags för de här ramsorna, att läsa dem och tralla dem ? lite då och då. Tunga och läppar blir smidiga och snabba så att de utan ansträngning uttalar allt klingande klart och tydligt.

  Är svenska språket nytt för dig? Du undrar hur man uttalar alla dessa konsonanter och vokaler? Med hjälp av övningarna och ramsorna och med en god handledare finner du hur orden ska uttalas.

  Uttalsanvisningarna är mycket kortfattade, textexemplen så många fler. Med hjälp av ramsorna kan du, ?ordbrukaren?, förbättra ditt språk så att orden utan ansträngning uttrycker just det du avser och som åhöraren lyssnar till och förstår.

  Margot Beckman, Kerstin Blomquist, Eva Ihre och Lena Junker Bring.

  Utgiven på Isabergs förlag.

  På tal om uttal

  Läs mer om hur du beställer under ”Beställ